Ari Immonen

Kokeilin lukuvuoden 2019-20 aikana kokeen teettämistä etänä eli kotoa käsin maantieteen ykköskurssilla.

Koetilanteessa käytössä oli itslearning-oppimisympäristö ja AdobeConnect Pro -videoneuvotteluohjelmisto (AC). Kokeen suorittajalla oli kameralla varustettu tietokone sekä tietysti nettiyhteys.

Kokeen ohjeistaminen oli yksinkertaista. Ohjeena oli, että kokeen suorittaja kirjautuu AC:ssa opettajan kokoustilaan, suuntaa kameran itseensä, kirjautuu itslearningiin, jossa on ajastettu koe ja suorittaa kokeen. Ohjeissa oli myös muistettava kertoa, että koetilaisuus nauhoitetaan.

Kokeen suorittamiseksi opettaja avaa oman kokoustilansa AC:ssa, johon opiskelija kirjautuu. Ennen kokeen alkua kertasin vielä kokeen suorittajan kanssa kokeen suorittamisen käytänteet. Tärkeää oli myös tässä vaiheessa muistuttaa siitä, että koetilaisuus tallennetaan.

Pyysin kokeiden suorittajia ilmoittamaan, kun ovat saaneet kokeen tehtyä. Näin ei tarvinut vahtia koko aikaa koneen ääressä.

Sain muutamalta opiskelijalta palautteen kokeen suorittamisesta etänä. Palaute oli mm” Juu koe oli mukava koska ei ehkä stressannut nii paljoa kun sai tehdä kotona omalla penkillä ja keskittyminenkin oli parempaa. Kaikki toimi mutta oli minulle tosi uutta tuo videointi ja koko Adobe Connect niin se jännitti vähä mutta kyllä se ajatus lähti sitten luistamaan. Toivottavasti kaikki toimi sinullekin ja näkyi. Kiitos kurssista ja tsemppiä terveitä päiviä.”

Etukäteen pohdin, miten voin varmistua siitä, että kokeen suorittaja on itse tehnyt kokeen käyttämättä apuneuvoja. Tallenteita katsomalla tulin siihen tulokseen, että ainakin nämä kokeen suorittajat toimivat ohjeiden mukaisesti eli eivät käyttäneet oheismateriaalia. Tallenteessa näkyi hyvin keskittyneitä ilmeitä, katse ei harhaillut eikä henkilön olemus antanut viitteitä siitä, että olisi etsitty tietoa netistä. Naputtelu olin jatkuvaa ja koe suoritettiin niin nopeasti, että kovin pitkään tiedonhakuun ei ollut aikaa. Lisäksi vastausten teksti oli sellaista, että sitä ei ollut haettu netistä.

Tämän koejärjestelmän etuna on, että siinä ei tarvitse ladata koneelle mitään lisäohjelmia. Ohjeistus oli yksinkertaista, sillä Sotungin etälukio käyttää AC:ta etätuntien pitämiseen ja itslearning on käytössä oleva oppimisalusta, joten ne ovat kokeen tekijöille tuttuja työvälineitä.

AdobeConnectin kautta suoritettu etäkoe sopii tilanteisiin, jossa ei ole kuin muutama kokeen tekijä. Useamman kokeentekijän yhtäaikaiseen kokeen teetättämiseen tämä järjestelmä ei toimi.